Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

miljohjornet_logo.png

Miljøtipset: Kongler som grillkull

Tekst: Daniel Flathagen
Publisert: 14. juli 2007

Fra engangsgrill til flergangsgrill

Grillsesongen er over oss, og det betyr at engangsgrillene er rundt oss. At engangsgriller er et stort avfallsproblem, er selvsagt for alle som har vært utendørs eller har lest om utendørs på Internett. Årlig selges det halvannen million av dem, som alene utgjør 6 000 kubikkmeter restavfall. Enkelte miljøorganisasjoner har derfor ytret ønske om et forbud mot engangsgriller, noe regjeringen avslo med følgende begrunnelse:

Tilfeldig sitat Bruken av engangsgriller er til glede for mange og Regjeringen anser det derfor ikke som ønskelig å forby bruken. Tilfeldig sitat
Miljøverndepartementet 2003

miljo003.jpg
AVFALL: Engangsgriller i Djupvika i Trondheim i juni i år. I.

Det er ikke ofte man får høre fra styresmaktene at noe bør være tillatt fordi det er til glede for mange. Mange har tross alt glede av narkotika og voldtekt også. Utøvelsen av de to går derimot utover andre, vil du kanskje påpeke, men det samme kan sies om engangsgriller også, det tar bare litt lengre tid før du merker effekten av forsøpling enn en voldtekt. 1 500 000 griller årlig utgjør imidlertid en forskjell for miljøet, og derfor deg. Hvis du satte 1 500 000 engangsgriller oppå hverandre, ville du få en stabel som var 1 500 000 engangsgriller høy, og antagelig ville den velte, og da ville du ha 1 500 000 engangsgriller slengende rundt omkring. Begynner det å gå opp for deg hvor mange griller det er snakk om? (Svaret finner du et annet sted på siden.)

Med henvisning til sitatet over, er det vel dessuten forhåpentligvis ikke bruken av engangsgrillene i seg selv som volder oss meget glede, men grillingen. Det går fint an å grille uten engangsgrill. Foreldrene våre greide det. Det er fortsatt gjenbrukbare alternativer der ute; butikkene er fulle av dem, fordi ingen vil ha dem. Det finnes hendige, bærbare flergangsgriller som ikke koster mer enn et par-tre hundre kroner, men fordi man får tretti engangsgriller til samme pris er valget enkelt for de fleste. En vanlig grill trenger tross alt grillkull og tennvæske i tillegg også, og det er mange år siden vi gadd å beskjeftige oss med aktiviteter (eller middager) som anvender så mange ingredienser.

Fra grillkull til grillkongler

Det er altså en stor miljøgevinst i å bruke samme grill flere ganger, men går det an å gå enda lenger? Ja visst. Nøkkelen ligger i grillkullet, og den nøkkelen er langt lettere å finne enn en nål i en høystakk.

Grilling forutsetter grillkull, som egentlig bare er et pent ord for brent tre. Trær er som vi vet ganske greie å ha, siden de sluker i seg en del av CO2-utslippene våre. Det er derfor ganske dumt å brenne dem bare så vi som vil grille kan brenne dem enda mer. For å likevel få forbrukerne til å kjøpe grillkullet, har en del produsenter begynt å trykke FSC-merket på sekkene. Dette merket garanterer blant annet at de som produserer kullet har vært snille med de som hugget ned trærne, og at hogsten foregikk i kontrollerte former (og altså ikke som en del av et utdrikningslag). Merket hindrer på ingen måte at trærne blir drept.

Men hvordan skal Al Gore kunne forvente at vi griller uten grillkull? Svaret ligger ikke langt fra stammen. Det finnes et gratis, lett tilgjengelig og fullverdig alternativ, produsert på naturens egne vilkår så økologisk som det bare går an, helt uten utslipp av klimagasser. Furukongler.

Hvor?

miljo001.jpg
FURUKONGLER: Du trenger ikke nødvendigvis forlate den trygge asfalten og oppsøke skogen for å finne kongler.

Furukongler finner du statistisk sett flest av i nærheten av furuer. Siden det er statistikk, kan det vris og vendes på, og du bør derfor ta det med en klype salt. Salt finner du i havet og i nærbutikken. Salt og furukongler opptrer sjelden på samme sted, så ta gjerne med deg saltet hjemmefra når du skal ut på tokt etter kongler.

Man trenger ikke begi seg inn i skogen for å finne furukongler, de kan like fullt ligge i veikanten eller i hagene til folk. På kongleslang er det verdt å merke seg at det er de store, og de som har åpnet seg litt, som er de beste grillkongleemnene. Det er en fordel om de er tørre, ettersom vann brenner ganske dårlig. Dette problemet kan løses med å oppbevare konglene til de tørker, eller omgås ved å kompensere med all tennvæsken i nabolaget.

Hvordan?

miljo002.jpg
GRILLING: Konglene brenner godt og holder varmen lenge.

Når konglene er samlet inn, er det bare å behandle dem som vanlig grillkull, altså jævlig dårlig. Fyll grillen med dem, dynk dem i tennvæske og la denne trekke godt inn. Så er det bare å fyre opp hele faenskapet og kjenne på hvor godt det er å være miljøvennlig.

Istedenfor å brenne trær, brenner du nå noe naturen selv har gitt avkall på. Fremfor å bidra til mer avfall, nyttegjør du naturens eget avfall. Det kan selvfølgelig hevdes at å brenne kongler er enda verre enn å brenne trær, siden kongler inneholder frø som er forutsetningen for nye trær. Denne argumentasjonen er imidlertid like tåpelig som å si at å onanere er folkemord og kondomet en massegrav.

Beregning av økonomisk gevinst og miljøgevinst

Økonomisk regnskap

Kongler: 0 kr
Grillkull: 14,90 kr
–––––––––––––––––––––––––
Økonomisk gevinst: 14,90 kr*
======================

*utregningen er en sammenligning av grillkull og furukongler, og tar ikke i betraktning innkjøp av flergangsgrill og tennvæske, da dette ville ført til røde tall.

Miljøregnskap

Kongler: Økologisk dyrket, har ikke blitt transportert langt, ingen emballasje eller CO2-utslipp
Grillkull: Kommer langveisfra, er resultat av hogst som medfører økt CO2-nivå, en del emballasje
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Miljøgevinst: Tusen millioner tonn CO2*
=================================================================

*utregningen er et overslag, og tar i betraktning innkjøp av flergangsgrill kontra bruk av engangsgriller, ettersom dette manipulerer regnestykket til en økt miljøgevinst.

Evaluering

Det er ikke ofte løftet om gull og grønne skoger blir holdt, men det er akkurat hva du får om du går fra grillkull til furukongler. Klarer du i neste omgang å kutte ut tennvæske og bruke kongler til det også, kommer Moder Jord til å kysse dine tær.

GRILLKULL ER GRILLTULL!
miljøtips i 16:9
BYTT TIL KONGLER I DAG!

140707