Humoristiske artikler siden 2000
Spalter
Tips og triks
Irrasjonell oppførsel
Brev til firmaer
Miljøhjørnet
Anmeldelser
Fascinasjon
Øvrige tekster
Gamle bragder
Under lupen
Hybelens herre
Tegneserien
Spør Kryptor
Roteloftet
Bak siden
Om tragisk.com
Utdatert?
Kontakt oss
I sosiale medier
facebook-logo.png
twitter.png
youtube.png
tragisk.com for 5 år siden: Phooningens arvtagere

anmlogospill.jpg

Kiva.org

Publisert: 28. november 2007
All grafikk: Kiva

anm047.jpg
BULGARSK SAUEBONDE: Er denne mannen noe å satse på?

Likte du realismen i Aksjespillet, men følte at spillet ble litt tørt? Digget du Sim City fordi du kunne sette dine egne mål, men synes mennesker er mer fascinerende enn de pikslete byene de bor i? Aksepterer du den månedlige avgiften for World of Warcraft, men har på følelsen av at du en dag vil ønske du hadde satset på noe som ga deg mer tilbake for pengene? Som for eksempel pengene tilbake? Gratulerer, Internett har noe spennende å by på til deg: Kiva.

Kiva.org setter mennesker fra hele verden penger på private forretningsideer i u-land. I skrivende stund står mer enn 150 000 spillere for lån pålydende til sammen 15 millioner dollar som nå er i hendene på Internett-løse skreddere, bussjåfører, restauranteiere og bønder som ikke forstår hvor i all verden pengene kom fra. Ja, lån. Dette dreier seg ikke om pengegaver, som i det avleggs tv-spillet TV-aksjonen, det ligger det jo ingen spenning i. Kiva lar deg isteden ta rollen som bank, i en forskrudd variant av Monopol hvor alle starter med pantsatte gater og brennende hus. Hvem får muligheten til å bygge opp en trygg familiebedrift, og hvilke menneskeskjebner må gi tapt mot Fattigdoms glupske gap? Makten, skal det vise seg, ligger hos banken. Deg.

I single-player blir det en real utfordring å skulle runde spillet, da dets endelige oppdrag er å utslette bossen Fattigdom. Isteden samarbeider du i multiplayer-modus med 150 000 andre om å knuse Fattigdom, og det er utallige delmål underveis for den som har konkurranseinstinktet og tålmodigheten i orden. Denne anmeldelsen vil gå i dybden vedrørende strategier for å nå slike mål. Det er mye å passe på for den som vil bli virkelig god, for som alle gode strategispill er Kiva lett å spille, men vanskelig å mestre.

Utgangspunkt

Spillet starter med at du lager deg en profil med en slags avatar. Her bestemmer du navnet til karakteren din, altså det de andre spillerne vil kjenne deg som. Denne WoW-Facebook-hybriden åpner dørene inn dit hvor taktikken din virkelig får fritt utløp – på lånemarkedet:

anm046.png

Her finner du de potensielle lånetakerne, med informasjon om hva de skal investere lånet i, hvor i verden de gjemmer seg, tidsramme for tilbakebetaling og meget mer. Mest interessant for den ferske spilleren som vil raskt inn i gamet, er om du har mulighet til å satse på prosjektet eller om lånet allerede er ferdigfinansiert. Selv om det er mulig for en enkeltspiller å kjøpe opp alle utlånsandelene til et lån, er det vanligste å plassere 25 dollar på hvert prosjekt, og det kan være mange om beinet.

«25 dollar på hvert lån?» undrer du kanskje, i visshet om at ditt eget huslån hadde trengt bidrag fra hele Lillehammers befolkning. Det korte svaret på ditt dårlig formulerte spørsmål er at Kiva er basert på den sanne historien om mikrolån: Selv små beløp kan gjøre store forskjeller. I utviklingsland er ikke boligmarkedet fullt så kjørt på viddene som i Norge, og heller ikke innen andre bransjer er de nødvendige beløpene som trengs like astronomiske. Mens en brukt båt i Norge fort koster over to millioner kroner, trenger La Laeng i Kambodsja bare et par hundre dollar for samme investering. Han har til og med bruk for båten, og kan sikkert manøvrere den også.

Med 150 000 andre enn deg i kampen om utlånene, går poppis-lånetakerne unna i et forrykende tempo. Dette er den action-mettede delen av Kiva. Hvem skal du satse på? Rekker du å plassere pengene dine, eller har din skjødesløse motspiller Muslim Financer kapret den siste kvoten du nå bare kan vinke jihadetbra til?

Mål og strategier

Siden du har en bråte lånetakere å plukke fra (nye kommer til flere ganger daglig), og antagelig ikke en like stor bråte penger, må du gjøre en avgrensning et sted. Her kommer ditt personlige oppdrag inn. Enten du velger deg egne mission targets i single-player, eller konkurrerer med venner, er det bare fantasien, økonomien, humoren, fornuften, Kiva, menneskesynet ditt og fysiske lover som setter grensene for hva du kan sette deg som mål:
anm048.jpg
TAXISJÅFØR: Screenshot fra Kiva.

Den utålmodige middelklassespilleren vil snart nå et kraftig antiklimaks. I et overivrig øyeblikk som fersk i gamet fikk jeg det for meg at jeg skulle få hjulene i gang på alle defekte drosjer i Den tredje verden (som er navnet på verdenen hvor Kiva utspiller seg). Etter å ha hjulpet drosjesjåføren Zaur i Aserbajdsjan og kollegen Florez i Bolivia måtte Visa-kortet mitt gi tapt. Tilbake satt jeg og iakttok stadig flere ødelagte drosjer suse forbi meg mens mine mer likvide motspillere kastet seg over som gribber. Slaget var tapt. Slaget, ikke krigen.

Kiva er nemlig banebrytende i den forstand at det ikke går an å begynne på nytt når strategien slår feil. Dette følger av den enkle, men geniale løsningen at det i praksis ikke går an å gå ut av spillet, som later til å autolagre kontinuerlig. Likedan henter spillet inn mer gammelt Sim City-tankegods ved at det heller aldri slutter. Pengene jeg satset på de to drosjesjåførene er mulig å få tilbake først når spillet sier at det er greit, etter en langvarig nedbetalingsprosess. Da viser kalenderen antageligvis 2009. Først da kan de samme pengene investeres i nye lån. Tid er altså en viktig strategisk faktor, både i kort og langt perspektiv, ettersom ethvert valg man tar, også de som må tas på stående fot før Muslim Financer føkker opp, har ringvirkninger på flere måneder, kanskje år.

Viktige faktorer å tenke over

Blant søknaden til hver lånetaker finner du informasjon om tilbakebetalingstid, det aktuelle landets inflasjon, feltpartnerens rentenivå og historikk vedrørende suksessfull tilbakebetaling, i tillegg til et vell av andre opplysninger som sikkert bare er til nytte for de som spiller profesjonelt i sponsede lag og drar verden rundt på Kiva-turneringer. Jo da, det er et hav av statistikk ute og går, men ta det med ro: det når ikke Football Manager opp til leggbeskytterne.

Hvilken informasjon som er viktig for deg, avhenger av målet ditt. Hvis du og de andre på kontoret konkurrerer om å være den første som får hundre dollar til å rekke til ti prosjekter, er det kanskje en dårlig idé å satse på lånetakere med en nedbetalingsplan på 24 måneder. Noe slikt vil kunne være en god idé hvis du synes at konvensjonelle spill går altfor hurtig, eller du bare har tid til å spille en gang i halvåret.

Ved hjelp av statistikken kan man avsløre sannsynligheten for at lånetakeren ikke greier å betale for seg. Muligheten for at enkelte lån aldri blir tilbakebetalt gjør at det sjelden er et taktisk kjempegrep å satse mer enn de påkrevde 25 dollars på hvert prosjekt. Kiva har dessuten støtte for at lånetakere kan dø, en funksjon som gjør spillet uforutsigbart for selv den drevne spilleren. Siden denne typen lånetakere typisk er dårlige betalere, kan det uavhengig av mål være taktisk lurt å sette seg inn i lånetakernes individuelle sjanse for at død kan inntreffe. Hvor er pengene best plassert? Hos en 65-åring i et land med forventet levetid på 45, eller hos en irakisk blogger som heter Identity Protected?

Realisme

anm049.jpg
BRA GRAFIKK: Karakteren «Dora Osunde» er liksom fra Nigeria, et land som også finnes i virkeligheten.

Hvis man overkommer det ekstremt usannsynlige plottet med at man låner bort penger til folk man ikke kjenner, dertil folk som ser ut som innvandrere, skal Kiva ha for at det virker særdeles realistisk. Utviklerne har gått gjennom hvert enkelt ledd av spillet, hver lille avkrok av hver detalj, og sørget for at alt ser troverdig ut. Spillet opererer med ekte navn på folk og land, og pengene man investerer er ekte penger. Alt er så fordømt ekte at du må omtrent være sprø for å holde fast på at dette bare er en lek.

Selv om det kan utsettes på spillet at det går kjempetregt selv på nyere maskiner og at det er dyrt å starte å spille det, bygger også det tross alt opp under spillets realisme. Du kan ikke kjøpe flere penger på eBay, og alt foregår i realtime. At man heller ikke kan spole fremover, gjør at man som med enkelte andre spill med fordel kan la spillet surre og gå om natten eller når du gjør andre ting. Tiden går nemlig også når du ikke spiller Kiva, selv om den ikke går fullt like fort.

Det er heller ikke kjent verken juksekoder eller hacks, og ryktene om et easter egg som får lånetakerne til å se ut som profilerte Hollywood-stjerner forblir ubekreftede.

anm044.png

Utvikler: Matt Flannery
Sjanger: Strategi

 Realistisk
 Lang holdbarhet
 Stor handlefrihet
 Langvarig spenning
 Dyrt
 Men du får jo pengene
 tilbake hvis du er god
 Lettere å rettferdiggjøre
 moralsk som tidsfordriv enn
 f.eks. Facebook

anm045.png

Patcher

For å finjustere strategiene og risikominimaliseringen, kan det være nødvendig å patche Kiva med noen andre nettsteder. Mye brukte patcher er Wikipedia, som kan opplyse om det til enhver tid er krig i landet, og Globalis, som kan bistå med statistikk om HDI, grad av korrupsjon og politiske og sivile rettigheter. I tillegg opplyser ikke Kiva om gjeldende dollarkurs, som kan være avgjørende for når du velger å finansiere lån, men der er Dagens Næringsliv behjelpelig.

Holdbarhet

Kivas store styrke ligger i hvor langvarig moro det er. Det er ingen høyeste level, og den endelige bossen er så vrien å slå at spillet vil by på moro i mange generasjoner ennå.

Noen dødpunkter i spillingen vil det nok bli, især om du har spyttet inn så mye penger i Kiva at du selv strengt tatt kunne trengt et Kiva-lån. Styrken ligger i at en eller annen gang kommer pengene tilbake — om taktikken din holder stikk.

Og da er du like hektet igjen.

Når lån blir tilbakebetalt, vil det selvsagt ikke koste et rødt øre å fortsette å spille med de samme pengene. Kan spill bli bedre enn dette?

Dom

Spill blir ikke bedre enn dette.

Kiva dømmes herved til livstid. Mitt liv, er jeg stygt redd.

facebook.png

271107